Bilişim Hukuku

Bilişim Hukuku

Ve daha birçok çeşitli tanımlama… Anlaşılan o ki Metaverse özellikle gerçek yaşamla sanal yaşamın iç içe geçeceği sanal ve üç boyutlu bir evren olacak. Metaverse kullanıcılarının sanal evrenlerde karşılaşmayı umdukları başlıca hususlar eğlenmek ve iyi zaman geçirmektir. Bu bağlamda sanal deneyimler yoluyla yaşanacak eğlence, sanal dünyalardan beklenilen başlıca karşılıktır. Gucci ise yine Roblox’ta Garden Archetypes isimli üç boyutlu sanal bir deneyimi kendi markasına uyarlatmış ve Gucci Garden adında interaktif sanal bir sergi başlatmıştır. Kullanıcıların avatarları bu sergiye üzerlerinde bir şey bulunmayan vitrin mankenleri gibi katılmakta ve sergide denedikleri/giydikleri ürünlerle avatarlarını Gucci ürünleriyle kişiselleştirmektedir. Sizin ve bilgilerinizin güvende kalması için kapsamlı testlere dayanan dürüst, doğru ve uygulanabilir bilgilerle siber güvenlik hakkında daha bilinçli seçimler yapmanıza yardımcı olmak. Bulut tabanlı kontrol panelinizden çocuğunuzu takip edebilir ve kısıtlama koyabilirsiniz. Klavye dinleme (keylogging), Gmail, SMS ve arama takibi gibi gençleri takip etmede özellikle işe yarayacak gelişmiş bazı özellikleri var. Engellemek istediğim web sitelerini, daha ben yazmayı bitirmeden hemen anladı ve bloke etti\. Kaydolma bonusunu al ve ücretsiz oynamaya başla mostbet türkiye\. Bu yazılım az sayıda tarayıcıda çalışıyor ancak desteklemediği tarayıcıların açılmasını en baştan engelliyor. Eğer herhangi bir kısıtlama koymadan çocuğunuzun internette ne yaptığını görmek istiyorsanız WebWatcher iyi bir seçenek.

Her hâlükârda bu yeni dünyada ticari markanın yasal olarak korunmasını sağlamak için marka portföylerini güncellemek önemlidir. Ayrıca, izinsiz kullanımların ve marka ihlallerinin önlenmesi için üçüncü kişilerin faaliyetlerinin yakından izlenmesi de bir o kadar önemlidir. Metaverse’te telif hakkının kapsamı, hukuki işlemlere konu edilmesi ve ihlali de beraberinde pek çok tartışma getiren bir konu haline gelmiştir. Eser sahiplerinin mali ve manevi haklarını Metaverse platformlarında da kullanabileceği konusunda şu an için tartışma bulunmasa da telif haklarının kapsamı, uygulanması ve ihlali bakımından Metaverse pek çok belirsizlik barındırmaktadır. Bu kapsamda ilerleyen dönemde var olan düzenlemelerin ve geleneksel yaklaşımların bu sanal ortamın ihtiyaçlarını karşılayacak ve süjelerin menfaatlerini dengeleyecek şekilde gözden geçirilmesi gerektiği şüphesizdir. Metaverse platformlarında kullanıcıların telif hakkı ihlali teşkil eden içeriği yüklemesi, kullanıcının sorumluluğunu gündeme getirecektir[28]. Ancak pratikte kullanıcıların kimlik tespitinin neredeyse imkânsız olduğu düşünüldüğünde, ihlalin resmi dava yoluyla takibi önünde büyük bir engel bulunmaktadır. Bununla beraber, kullanıcının sorumluluğu dışında Metaverse sağlayıcılarının sorumluluğunun doğması, bu tarz sanal platformların doğası gereği mümkün görünmemektedir. Dolayısıyla, Metaverse platformlarında da sosyal medya yer sağlayıcılarının sorumlulukları çerçevesinde gündeme gelen uyar-kaldır prosedürünün devam edeceği öngörülebilir.

Sosyal medya takip araçları ise SMS mesajları ya da Facebook, WhatsApp, Snapchat gibi uygulamalardan gelen mesajların fotoğraflarını gösteriyor. Bunun yanında, çocuğumun e-postalarının yanı sıra hangi videoları izlediği gibi birçok bilgiyi de elde ettim. Tüm bu bilgiler ebeveyn panosunda tutuluyor ve anahtar kelime, tür ya da medya tipine göre organize edilebiliyor. Bu kadar çok veriye rağmen panoyu kullanmanın bu kadar kolay olması da şaşırtıcıydı. Bu sayede, uygulamayı çocuklarımın cihazlarında denemek için yeterince süreye sahip oldum. Bu durum şirketler açısından ise daha belirgin şekilde ortaya çıkmaktadır.

Bu gibi durumlarda, gizli modu olan bir uygulamayı seçmeniz tavsiye edilir. MSpy, casusluk uygulamaları ile ebeveyn denetimini başarıyla bir araya getiriyor. Bu yazılımı cihazlarına yüklediğinizi çocuklara söyleyip söylememek size kalmış. Bu program sayesinde, çocukların mobil cihazlarını nasıl kullandığı konusunda değerli bilgiler elde edeceksiniz. Eyezy’nin sitesinde 14 günlük para iade garantisi olduğu yazsa da iade politikasını incelediğimde, 14 gün içinde müşteri hizmetlerinin çözemediği bir teknik sorunla karşılaşırsanız paranızın iade alacağı belirtiliyor. Bu yüzden ilk başta %30’luk indirimden yararlanarak bir aylık abone olup hizmetlerinizi denemenizi, ne olur ne olmaz diye altı aylık veya bir yıllık aboneliği tek seferde almamanızı öneririm. Mesaj bombardımanına maruz kalmamak için bana gelen bildirimlerin sıklığını kendim belirleyebiliyorum. Siber zorbalıkla mücadele konusunda tuş kaydının muhteşem bir araç olduğunu keşfettim.

  • Bu sayede, hem telefonu kullanma özgürlüklerini tamamen kaybetmemiş oldular hem de bu uygulamalar ile ilgili sürelerini idareli kullanmayı öğrenmek zorunda kaldılar.
  • Diğer yandan şimdiye kadarki tecrübeler devletlerin de Metaverse’te meydana gelen eylemleri kontrol edebilmek yahut bunu kolaylaştırabilmek adına Metaverse platformlarına çeşitli yükümlülükler yükleyeceğini göstermektedir.
  • Ancak marka tecavüzünün söz konusu olduğu hallerde tecavüz eylemini gerçekleştiren kişilerin de ticari bir gaye ile platformda bulundukları, bu sebeple de bir seviyeye kadar takip edilebilir olacakları düşünülmektedir.

Oturum açmak için akşama kadar bekleyip daha sonra olan bitene bakmak bence bir seçenek olmamalı. Bu noktada pek bir şey beklemiyordum çünkü ücretsiz bir araçtan sağlam bir paket alamayacağımdan emindim. Düşündüğüm gibi Family Link’den güvenebileceğiniz bir hizmet alamıyorsunuz. Premium ebeveyn kontrolü araçlarının sunduğu hizmetin yanına bile yaklaşamıyor. Son olarak, Eyezy takip ettiğiniz cihazın nerede olduğunu gerçek zamanlı olarak gösteren bir GPS takip özelliğine sahiptir. Bu özelliği kullanarak çocuğunuzun nerede olduğunu her an görebilir ve bir sorun olduğunu düşünürseniz hemen eyleme geçebilirsiniz. Çocukların Gizlilik Modunu kullanmalarını istedikten sonra bile FamiSafe’in tarayıcı geçmişini takip edebildiğini ve uygunsuz web sitelerini engellediğini gördüm. Ama çocuklarım maalesef filtreyi bypass ederek Reddit ve YouTube gibi sitelere girmeyi başardı. Aslında bunu önlemenin de yolları var ama tehlikeli ya da yetişkinlere yönelik içeriklere sahip sayfaların ve web sitelerinin tespit edilerek engellenmesi benim için yeterliydi. Çocukların telefonda harcadıkları zamanı gördükten sonra, onlara özel bir takvim hazırladım ve telefonu okul ve ödev saatleri ile uyku vaktinde kilitledim. Ancak daha fazla süre istemeleri durumunda çocuklar sizden talepte bulunabiliyor.

Risk oluşturabilecek bir başka husus ise “Metaverse’te Marka Hakkının Yetkisiz Kullanımına İlişkin Sorunlar”dır. Nitekim mahkemelerin şu anda Metaverse’te gerçekleşecek kullanımlara ilişkin uygulamasının nasıl olacağı belirsizdir. Daha açık bir ifadeyle markaların karıştırılması ihtimali ve marka tecavüzü gibi eylemlerin hangi kriterler üzerinden değerlendirileceği konusunda bir netlik bulunmamaktadır. Marka hakkının korunması bakımından özellikle “Gerçek mallar ile sanal mallar arasında karıştırma ihtimali olabilir mi? ” sorusunun cevaplandırılma şekli, gelişen yeni dünyada yeni fırsatlara kapı mı açılacağı yoksa geleneksel marka sahiplerinin sahip olduğu münhasır hakkın devam mı edeceği noktasında önemli bir karar noktası olacaktır. Bu kapsamda markanın tanınmışlığının etkisinin de göz ardı edilmemesi gerekir. Gerçek dünyada da tanınmış markanın daha geniş bir koruma kapsamıyla, tescilli olmadığı sınıflarda dahi korunabileceği kabul edilmektedir. Metaverse’ün sağladığı faydalar kadar beraberinde getirdiği birtakım potansiyel riskler de bulunuyor. Başlıklardan ilki “Metaverse’ün Hukuki Anlamda Fiziki Hayattan Farklı Bir Yer Olduğuna Dair İnanışın Yaratabileceği Sorunlar” olarak karşımıza çıkmaktadır.

Zaten ücretsiz bir ebeveyn kontrolü uygulaması kullanmamamın sebeplerinden biri de bu. Bu şirketlerin bir şekilde para kazanmaları gerekir ve bunu genelde, çocuğunuzun bilgilerini reklam şirketlerine satarak yaparlar. Metaverse teknik olarak, bireylere kendilerini ortaya koymada gerçek dünyaya nazaran daha geniş bir özgürlük alanı sunuyor. Hatta bu, belirli bir seviyeye kadar anonim kalabilme yani gizli olabilme imkânı ile de beraber geliyor. İlaveten, mesafelerin ortadan kalkması, fiziksel zayıflık ve eksikliklerin anlamını yitirmesi yahut değiştirmesi de gerçek dünya ve Metaverse’ü birbirinden ayıran temel hususlardan birkaçı. Ancak her ne kadar bu noktalarda gerçek dünya ve Metaverse birbirinden ayrılıyor olsa da kanaatimce köklerini gerçek dünyadan alan öğeler içermekte olduğundan Metaverse’ün gerçek dünyadaki kurallardan bağımsız, bambaşka bir evren olduğundan söz etmek mümkün olamayacaktır. Eser üzerinde devre veya lisansa konu hakların Metaverse platformlarında kullanılmasının da sözleşmelerde düzenlenmesi mümkün olup belki de teknolojinin geldiği son noktada gereklidir. Ancak devir ve lisans sözleşmelerinin özellikle yer ve içerik bakımından sınırlandırılmasında, sanal platformun yapısı ve işleyişi nedeniyle ortaya çıkabilecek sorunlara değinilmelidir. Bu değerlendirmeleri yaparken 2021 yılının aralık ayında başlayan ve 2022 yılının ilk çeyreğinde de büyük yankı uyandıran “METABIRKIN” meselesine de değinmeden geçmek olmaz. Çoğumuzun yakından takip ettiği, Değerli Önder Erol Ünsal’ın da IPR Gezgini’nde gelişmeleri bizlerle paylaştığı üzere mesele NFT yaratıcısı Mason Rothshild’in “METABIRKIN” isimli NFT çantaları üretip OpenSea üzerinden satışa sunması ile başlıyor.

WebWatcher belirtilen cihazdaki tüm verileri toplayıp ebeveyn hesabına gönderen bir denetleme aracıdır. Bu bilgilerin arasında kısa mesajlar, Facebook mesajları, Tinder, TikTok ve çok daha fazlası bulunuyor. Tam liste ve aylık ekran görüntüsü sayısı platforma göre değişiklik gösteriyor. Örneğin, okul saatlerinde eğitici uygulama ve web sitelerine erişilmesine program izin veriyor. Da dahil olmak ancak bunlarla sınırlı olmamak üzere birçok yöntemle yeni çağın trendinin nimetlerinden faydalanabiliyorlar yahut faydalanmak üzere hazırlanıyorlar. Metaverse şu anki yoğunluğuyla hayatımıza özellikle de Facebook’un adını değiştirerek “META” unvanını almasıyla çok yeni ve çok hızlı bir giriş yaptı; ancak hepimizin şuradan ya da buradan okuduğu gibi Metaverse kavramı aslında o kadar da yeni bir kavram değil. Avrupa Birliği Fikri Mülkiyet Ofisi (EUIPO) halihazırda çevrimiçi sınıflandırma aracında[5] kabul edilebilir resmi bir tabire yer vermemiş olsa da EUIPO çevrimiçi sicilinde[6] yapılan araştırma USPTO’nun 9. Aynı durum Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatı (WIPO) çevrimiçi sicilinde de görülmektedir[7].

Günümüzde reklama ilişkin hukuki kurallar, Türkiye’de temel olarak Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun (“TKHK”) ve Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliği (“Reklam Yönetmeliği”) ile düzenlenmektedir. Bir diğer problem, devir ve lisans ücretlerinin hesaplanmasında ortaya çıkabilecektir[20]. Devir ve lisans sözleşmelerinde, hakkın devri veya kullanımına izin verilmesi karşısında devir veya lisans alanın, kanunen zorunlu olmamakla beraber, genellikle bir bedel ödeme borcu bulunmaktadır. Bu kapsamda özellikle lisans sözleşmelerinde lisans bedeli sabit bir bedel dışında, eser örneklerinin sayısına, satış miktarına, temsil sayısı ve süresi gibi kriterlere göre kararlaştırıldığı görülmektedir[21]. Ancak Metaverse’te özellikle temsil ve görüntülenme sayısı bakımından takip zorluğunun ortaya çıkması muhtemeldir. Bu durumda Metaverse platformlarının özelliklerine uygun izleme (monitoring) yöntemlerinin geliştirilmesi kaçınılmazdır. Etkin marka korumasının ilk adımı markaların tescil edilmesi olduğundan, Metaverse’te kullanım amaçlı markaların mal ve hizmet listelerinin amaca yönelik olarak oluşturulması birincil aşama olarak ortadadır. VPN kullanarak, internette pek bilinmeyen bir tarayıcıyla gezinerek ya da uygulamayı, ebeveynin koduyla devre dışı bırakarak web filtrelerini aşmak mümkündür. Bu listeye giriş yapamamış isimler ile Qustodio gibi kaliteli bir uygulamanın en büyük farkı, Qustodia’da çocuklarınızın VPN veya desteklenmeyen tarayıcı kullanmalarına engel olan araçlar bulunması. Buna ek olarak, uygulama devre dışı bırakıldığı takdirde hemen ebeveyne haber verir.

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *

Panier